Gezond leven
 
Levensfase
 
Medisch
 
Spreekuur
 
SlapenReizenVoedingMentaal fitBewegen en gezondheidAlternatieve geneeswijzenArbeid en gezondheidGezond gebitRoken, alcohol en drugsZwangerschapBaby'sKinderenJongerenVrouwenMannenSeniorenChronische ziektesHart - en vaatziektesMedische encyclopediePsychische AandoeningenBorstkankerAfasieArtroseAstmaDementieDepressieDiabetesHoge bloeddrukHoofdpijnIncontinentieLeven met een chronische ziekteMantelzorgRugpijnSporten met een beperkingVoedselallergieVraag het de deskundigeGa ik hiermee naar de dokter?Het virtuele consultatiebureau
 

Ablatie

Pagina afdrukken

Inleiding

Ablatie is een behandeling tegen hartritmestoornissen. De cardioloog maakt hierbij kleine littekens in het hartweefsel om ritmestoornissen te voorkomen. Door de littekens wordt het gebied waar de ritmestoornis ontstaat namelijk uitgeschakeld. Het hartweefsel kan op onderstaande manieren worden beschadigd.

  • Warmte, via elektroden die elektrische prikkels afgeven. Dit wordt RF-ablatie (radiofrequentie-ablatie) genoemd.
  • Koude (bevriezing). Dit wordt cryoablatie genoemd.

Toepassing

Iemand kan in aanmerking komen voor ablatie als hij veel klachten heeft, medicijnen niet goed werken of de ritmestoornis gevaarlijk is.
Ablatie wordt gebruikt bij bepaalde hartritmestoornissen:

De ingreep

Als voorbereiding op de ablatie wordt een elektrofysiologisch onderzoek (EFO) gedaan. Hierbij wordt het abnormale hartweefsel dat de hartritmestoornis veroorzaakt, gelokaliseerd. Soms wordt meteen aansluitend de ablatie uitgevoerd, soms pas later.

Bij de ablatie brengt de cardioloog een soepele slang (de ablatiekatheter) in tot in het hart. Dat gebeurt via een bloedvat in de lies en soms via een bloedvat onder het sleutelbeen. Via deze katheter wordt met warmte of met koude een klein litteken gemaakt op de juiste plek in het hart. Bij boezemfibrilleren is dat rond de longaders en in de boezem. Of de bundel van His tussen de boezems en kamers wordt doorgesneden. Bij het WPW-syndroom wordt de extra bundel die de oorzaak is van de ritmestoornissen doorgesneden.

Een ablatieprocedure is meestal pijnloos. Sommige mensen ervaren een onaangenaam gevoel op de borst tijdens de afgifte van de koude of warmte. In totaal duurt de ingreep twee tot vier uur.

Soms moet de behandeling via een openhartoperatie plaatsvinden, in plaats van via een katheter.

Na de ingreep

De patiënt kan de dag na de ingreep naar huis. De wond in de lies moet de eerste dagen ontzien worden. De eerste maanden na de ingreep kunnen nog ritmestoornissen optreden.

Complicaties

Een ablatie is een veilige ingreep en de kans op succes is groot. Dit hangt wel af van het soort ritmestoornis. Er kunnen verschillende complicaties optreden:

  • Een bloeding in de lies of wondinfectie in de lies.
  • Aanprikken van de AV-knoop, waardoor een AV-blok ontstaat.
  • Een beschadiging van de hartspier, waardoor bloed in het hartzakje loopt.
  • Ritmestoornissen tijdens de behandeling.
  • Stolselvorming rond het uiteinde van de katheter.

Meer informatie

Informatie van de Hartstichting
www.hartstichting.nl/hart_en_vaten/behandeling/behandeling_hart/ablatie/

Informatie van de Hart&Vaatgroep, van en voor mensen met een hart- of vaatziekte
www.hartenvaatgroep.nl/behandeling/behandeling-hartaandoeningen/ablatie.html
Bron: Medicinfo Copyright: Medicinfo Datum: 09/07/2013

Pagina afdrukken