Gezond leven
 
Levensfase
 
Medisch
 
Spreekuur
 
SlapenReizenVoedingMentaal fitBewegen en gezondheidAlternatieve geneeswijzenArbeid en gezondheidGezond gebitRoken, alcohol en drugsZwangerschapBaby'sKinderenJongerenVrouwenMannenSeniorenChronische ziektesHart - en vaatziektesMedische encyclopediePsychische AandoeningenBorstkankerAfasieArtroseAstmaDementieDepressieDiabetesHoge bloeddrukHoofdpijnIncontinentieLeven met een chronische ziekteMantelzorgRugpijnSporten met een beperkingVoedselallergieVraag het de deskundigeGa ik hiermee naar de dokter?Symptomen ScanHet virtuele consultatiebureau
 

Dyshidrotisch eczeem

Tell a friendPagina afdrukken
 

Inleiding

Dyshidrotisch eczeem is een huidontsteking die wordt gekenmerkt door kleine, met vocht gevulde, dunwandige blaasjes op de handen en voeten. De precieze oorzaak van deze aandoening is niet bekend, maar stress en angst kunnen de verschijnselen verergeren. Een andere benamingen voor dyshidrotisch eczeem zijn acrovesiculair eczeem, dyshidrose of pompholyx.

Verschijnselen, diagnose en behandeling

In geval van dyshidrotisch eczeem verschijnen kleine blaasjes, die zijn gevuld met een heldere vloeistof, aan de zijkanten van de vingers en tenen en op de handpalmen en voetzolen. In het eerste (acute) stadium vertoont de huid kleine blaasjes (vesiculae) diep onder de huid, die gepaard gaan met jeuk of een brandend gevoel. In het volgende en langdurigere (meer chronische) stadium ontstaan schilfers, barsten of korsten. De blaren kunnen indrogen, waarna nieuwe blaren zich op of rond de oude plekken vormen. Er kunnen perioden voorkomen waarin de verschijnselen tijdelijk verminderen en de aandoening kan ook volledig verdwijnen zonder enige behandeling. Een bacteriële infectie van de wondjes komt vaak voor.

De diagnose wordt gesteld op basis van de medische voorgeschiedenis, het verhaal van de patiënt en de verschijnselen. Tevens wordt een lichamelijk onderzoek verricht. Bepaalde laboratoriumonderzoeken, zoals allergietesten en pathologische onderzoeken, kunnen worden uitgevoerd om andere ziekten met vergelijkbare verschijnselen uit te sluiten.
De behandeling bestaat uit het aanbrengen van koude kompressen en verzachtende crèmes of lotions in combinatie met bepaalde tabletten of injecties om de ontsteking te verminderen. Soms zijn antibiotica of corticosteroïden nodig. Krabben aan de ontstoken gebieden moet worden vermeden omdat dit kan leiden tot bacteriële infecties. Herhaaldelijk baden en het aangedane gebied met zeep wassen kan de jeuk verergeren. De verschijnselen en de aandoening verdwijnen of vanzelf of na een medische behandeling van een paar dagen tot weken.

Meer informatie

Informatie van huidartsen
http://www.huidinfo.nl/
http://www.huidarts.com
http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/handeczeem.htm

Algemene informatie over dyshidrotisch eczeem
http://www.merckmanual.nl

http://dermnetnz.org/dermatitis/pompholyx.html
DermNet NZ (2005), Pompholyx, [Online], [geraadpleegd op: 6 juni 2005]. (Engels)

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000832.htm
Medline Plus (2005), Dyshidrotic Eczema, [Online], [geraadpleegd op: 6 juni 2005]. (Engels)


Odom, R.B., James, W.D. and Berger, T.G. (2000), Andrew’s Diseases of Skin, 9th ed, W.B. Saunders, Philadephia. (Engels)

White, J.W. Jr. (1996), Localized Eczematous Disease, in: Sams,W.M. Jr. and Lynch, P.J. (eds), Principles & Practice of Dermatology, 2nd ed, Churchill Livingstone, New York. (Engels)

Bron: LSHTM Copyright: Medicinfo Datum: 01/12/2008