Gezond leven
 
Levensfase
 
Medisch
 
Spreekuur
 
SlapenReizenVoedingMentaal fitBewegen en gezondheidAlternatieve geneeswijzenArbeid en gezondheidGezond gebitRoken, alcohol en drugsZwangerschapBaby'sKinderenJongerenVrouwenMannenSeniorenChronische ziektesHart - en vaatziektesMedische encyclopediePsychische AandoeningenBorstkankerAfasieArtroseAstmaDementieDepressieDiabetesHoge bloeddrukHoofdpijnIncontinentieLeven met een chronische ziekteMantelzorgRugpijnSporten met een beperkingVoedselallergieVraag het de deskundigeGa ik hiermee naar de dokter?Het virtuele consultatiebureau
 

Medicatie bij ontstekingen van de nieren en de urinewegen

Pagina afdrukken

Inleiding

Ontstekingen van de nieren en de urinewegen die worden veroorzaakt door bacteriën kunnen worden behandeld met antibiotica. De meeste infecties van de urinewegen worden veroorzaakt door gramnegatieve bacteriën, zoals Escherichia coli. Deze zijn meestal afkomstig uit het maagdarmkanaal.

Wanneer heb ik het nodig?

Antibiotica worden voorgeschreven bij een infectie van de nieren en/of de urinewegen, bijvoorbeeld een blaasontsteking, die is veroorzaakt door een bacterie. Antibiotica zijn niet werkzaam tegen andere ziekteverwekkers zoals virussen en schimmels.

Hoe werkt het?

De keuze van de te gebruiken antibiotica wordt gebaseerd op de resultaten van laboratoriumkweken en een gevoeligheidsbepaling waarbij wordt vastgesteld hoe gevoelig een bacterie is voor een bepaald antibioticum. Antibiotica doden de bacteriën of belemmeren de vermenigvuldiging ervan.

Resultaten

De genezing van urineweginfecties hangt af van de concentratie van het geneesmiddel in de urine (en niet in het bloed).

Complicaties en bijwerkingen

De meeste antibiotica kunnen als bijwerking maagdarmstoornissen geven zoals misselijkheid/braken en diarree. De precieze bijwerkingen zijn afhankelijk van het type antibioticum.

Meer informatie

Suthanthiran, M., Morris, R.E., and Strom, T.B. (1998), Transplantation Immunobiology, in: Walsh, P.C., Retik A.B., Vaughan, E.D. et al, Campbell’s Urology, 7th ed, W.B. Saunders Company.

Schaeffer, A.J. (1998) Infections of the Urinary Tract, in: Walsh, P.C., Retik A.B., Vaughan, E.D. et al, Campbell’s Urology, 7th ed, W.B. Saunders Company.
Bron: SJRI Copyright: Medicinfo Datum: 04/03/2010 Disclaimer Medicinfo

Pagina afdrukken