Gezond leven
 
Levensfase
 
Medisch
 
Spreekuur
 
SlapenReizenVoedingMentaal fitBewegen en gezondheidAlternatieve geneeswijzenArbeid en gezondheidGezond gebitRoken, alcohol en drugsZwangerschapBaby'sKinderenJongerenVrouwenMannenSeniorenChronische ziektesHart - en vaatziektesMedische encyclopediePsychische AandoeningenBorstkankerAfasieArtroseAstmaDementieDepressieDiabetesHoge bloeddrukHoofdpijnIncontinentieLeven met een chronische ziekteMantelzorgRugpijnSporten met een beperkingVoedselallergieVraag het de deskundigeGa ik hiermee naar de dokter?Symptomen ScanHet virtuele consultatiebureau
 

Ziekte van Bowen

Tell a friendPagina afdrukken
 

Inleiding

De huid bestaat uit twee lagen, de opperhuid en daaronder de lederhuid. De ziekte van Bowen is een voorstadium van huidkanker van de buitenste huidlaag, de opperhuid, waarbij de lederhuid nog niet is aangetast. Een andere naam voor de ziekte is 'plaveiselcelcarcinoom in situ'.

Verschijnselen

Het meestvoorkomende symptoom van de ziekte van Bowen is plaatselijk hevige jeuk en een rode, schrijnende, soms bloedende plek in de huid. De ziekte begint met een hardnekkige roodbruine schilferige plek op de huid. De plek is scherp begrensd, heeft een ronde of onregelmatige vorm, en doet denken aan psoriasis of eczeem. Soms zitten er wat verdikkingen of wratachtige woekeringen in. Wanneer de ziekte van Bowen zich voordoet in de liesstreek bij vrouwen, kan de huid in plaats van rode, witte vlekken vertonen.
De ziekte van Bowen kan op elk lichaamsdeel ontstaan, maar heeft een zekere voorkeur voor de handrug en voor andere plaatsen die veel aan de zon zijn blootgesteld, zoals gezicht, nek, armen en benen. Wanneer behandeling uitblijft, kan de ziekte van Bowen overgaan in huidkanker: het plaveiselcelcarcinoom.

Diagnose

De diagnose van de ziekte van Bowen wordt meestal gesteld door een huidarts. De diagnose kan worden bevestigd door een patholoog. Deze verricht microscopisch onderzoek aan een stukje huidweefsel (biopsie).

Behandeling

De ziekte van Bowen kan op verschillende manieren worden behandeld. Welke behandeling wordt gekozen is onder andere afhankelijk van het type, de omvang en de plaats van de huidafwijking. De mogelijklheden zijn:
  • cryotherapie, dit is bevriezing met vloeibare stikstof;
  • curettage, het wegschrappen van de oppervlakkige huidlaag met het aangetaste weefsel;
  • fotodynamische therapie, met behulp van een speciale crème en licht;
  • plaatselijk chemotherapie met fluorouacil crème;
  • bestraling.

Wanneer er twijfel bestaat of de ziekte van Bowen al is overgegaan in een begin van huidkanker kan de huidafwijking het beste operatief worden verwijderd.

De behandeling kan bijna altijd poliklinisch worden uitgevoerd, in een gespecialiseerd dermatologisch centrum of in een ziekenhuis. De behandeling is over het algemeen niet of nauwelijks pijnlijk. Zo nodig kan de plek plaatselijk worden verdoofd.

Risico van uitzaaiing

De ziekte van Bowen is een voorstadium van huidkanker, waarbij de diepere huidlagen nog niet zijn aangetast. Dat betekent dat de kans ook erg klein is dat de ziekte al is uitgezaaid. Meestal breidt de huidafwijking zich uit langs het huidoppervlak. Wanneer de ziekte van Bowen echter niet behandeld wordt, bestaat de kans dat de aandoening zich ontwikkelt tot huidkanker: het plaveiselcelcarcinoom. Deze vorm van huidkanker kan zich verspreiden via het lymfestelsel. Daarvandaan kan de ziekte zich vervolgens uitbreiden naar de longen en andere organen, zoals de botten en de lever. Daarom is het van groot belang om zo vroeg mogelijk te beginnen met de behandeling van de ziekte van Bowen.

Vooruitzichten

De ziekte van Bowen is goed te genezen door middel van plaatselijke behandeling van de huidafwijking. Wel is het belangrijk dat iemand daarna regelmatig de huid laat controleren, omdat de aandoening soms op andere plekken kan terugkomen.

Wanneer de ziekte is overgegaan in huidkanker (plaveiselcelcarcinoom) zijn er nog steeds goede behandelmogelijkheden. Pas wanneer een plaveiselcelcarcinoom is uitgezaaid naar de lymfeklieren of andere delen van het lichaam zijn de vooruitzichten minder gunstig. Dit is gelukkig erg zeldzaam.

Preventie

De ziekte van Bowen komt vaker voor bij mensen die veel aan de zon zijn blootgesteld. Voor mensen die buiten werken is het daarom van groot belang dat zij hun huid zoveel mogelijk beschermen tegen de zon. Bijvoorbeeld door het dragen van kleding met lange mouwen en een hoed of pet. Voor de onbedekte delen van de huid zijn goede beschermende zonnebrandlotions verkrijgbaar.

Meer informatie

Informatie over de ziekte van Bowen van huidarts.com en huidinfo.nl

Bron: LSHTM Copyright: Medicinfo Datum: 14/05/2010