Gezond leven
 
Levensfase
 
Medisch
 
Spreekuur
 
SlapenReizenVoedingMentaal fitBewegen en gezondheidAlternatieve geneeswijzenArbeid en gezondheidGezond gebitRoken, alcohol en drugsZwangerschapBaby'sKinderenJongerenVrouwenMannenSeniorenChronische ziektesHart - en vaatziektesMedische encyclopediePsychische AandoeningenBorstkankerAfasieArtroseAstmaDementieDepressieDiabetesHoge bloeddrukHoofdpijnIncontinentieLeven met een chronische ziekteMantelzorgRugpijnSporten met een beperkingVoedselallergieVraag het de deskundigeGa ik hiermee naar de dokter?Het virtuele consultatiebureau
 

Vibrio parahaemolyticus

Pagina afdrukken

Inleiding

De Vibrio parahaemolyticus is een bacterie die tot dezelfde familie behoort als de cholerabacterie. Deze bacterie leeft in brak water van tenminste 15 °C. Sommige typen van deze vibrio kunnen bij mensen maagdarmklachten veroorzaken. De bacterie komt, met name in de zomer, op grote schaal voor in de kustwateren. In Nederland komt de bacterie in zeer beperkte mate voor en worden alleen ongevaarlijke varianten gevonden.
In Azië en ook in Amerika is de Vibrio parahaemolyticus een veelvoorkomende oorzaak van voedselvergiftiging. Door import van vissen en schaaldieren uit andere delen van de wereld kan de bacterie ook in Nederland opduiken. De bacterie kan in de koelkast en zelfs in de diepvries overleven. Verhitting boven 65°C doodt de bacterie.

Oorzaak

Besmetting met de Vibrio parahaemolyticus wordt veroorzaakt door het eten van rauwe of onvoldoende gekookte vis, schaal- en schelpdieren. Ook kan de bacterie (bijvoorbeeld bij het bereiden) op andere producten terecht komen. Dit noemen we kruisbesmetting. Op welke manier de bacterie ziekteverschijnselen veroorzaakt is nog niet helemaal duidelijk.

verschijnselen

De eerste klachten treden op binnen 24 uur na het eten van voedsel dat met de Vibrio parahaemolyticus is besmet. De ziekte gaat na een dag of drie meestal vanzelf over. Het ziektebeeld is zelden ernstig, tenzij iemand een verzwakt immuunsysteem heeft. De meest voorkomende symptomen zijn waterdunne diarree, buikkrampen, misselijkheid, braken, koorts en koude rillingen
De Vibrio parahaemolyticus kan ook een huidinfectie veroorzaken als een open wond in contact komt met besmet zeewater.

Diagnose

Vibrio-organismen kunnen in een laboratorium worden gekweekt. Voor de diagnose kunnen bloedmonsters of monsters van de ontlasting worden gebruikt.

Behandeling

In de meeste gevallen van besmetting met de Vibrio parahaemolyticus is behandeling niet noodzakelijk. Er zijn geen aanwijzingen dat antibiotica de ernst of duur van de ziekte verminderen. Om uitdroging te voorkomen, is het aan te raden om bij besmetting veel te drinken, zowel zoete als zoute dranken.

Preventie

De meeste infecties die worden veroorzaakt door Vibrio parahaemolyticus kunnen worden voorkomen door zeevruchten, en met name oesters, voldoende te verhitten. Wondinfecties kunnen worden voorkomen door open wonden niet in contact te brengen met warm zeewater.

Meer informatie

Algemene informatie over de Vibrio parahaemolyticus
http://en.wikipedia.org/wiki/Vibrio_parahaemolyticus (Engels)

Informatie over de Vibrio parahaemolyticus, Centers for Disease Control and Prevention
www.cdc.gov/ (Engels)
Bron: LSHTM Copyright: Medicinfo Datum: 30/06/2011

Pagina afdrukken