Gezond leven
 
Levensfase
 
Medisch
 
Spreekuur
 
SlapenReizenVoedingMentaal fitBewegen en gezondheidAlternatieve geneeswijzenArbeid en gezondheidGezond gebitDrugs, alcohol en tabakZwangerschapBaby'sKinderenJongerenVrouwenMannenSeniorenChronische ziektesHart - en vaatziektesMedische encyclopediePsychische AandoeningenGeneesmiddelenatlasBorstkankerAfasieArtroseAstmaDementieDepressieDiabetesHoge bloeddrukHoofdpijnIncontinentieLeven met een chronische ziekteMantelzorgRugpijnSporten met een beperkingVoedselallergieVraag het de deskundigeGa ik hiermee naar de dokter?Symptomen ScanHet virtuele consultatiebureau
 

Pijnlijke borsten

Tell a friendPagina afdrukken
 

Pijnlijke borsten komen vaak voor. De medische term voor deze klacht is mastodynie of mastalgie.

Er zijn veel mogelijke oorzaken van pijnlijke borsten, waaronder een ontsteking, verwonding, mastopathie, cysten en goed- of kwaadaardige gezwellen. Daarnaast kunnen pijnlijke borsten optreden tijdens zwangerschap en borstvoeding en onder invloed van hormonale schommelingen tijdens de menstruatiecyclus.

De diagnose wordt gesteld op basis van de medische voorgeschiedenis, het verhaal van de patiënt en de verschijnselen. Tevens wordt een lichamelijk onderzoek verricht. Soms worden ook een echografie en mammografie uitgevoerd.

De behandeling bestaat in de eerste plaats uit verlichting van de pijn. Dit kan onder meer door middel van teunisbloemolie, pijnstillers en het dragen van een beha die een goede ondersteuning biedt. Soms worden supplementen met vitamine E voorgeschreven.

Meer informatie

Informatie over goedaardige borstafwijkingen
www.antonius.net
nhg.artsennet.nl

Informatie over borstkanker
www.kwfkankerbestrijding.nl

Giuliano A.E. (2001), “Breast” in: Tierney L. M, McPhee S. J, & Papadakis M. A. (eds.), Current Medical Diagnosis and Treatment, 40th edn, Lange Medical Books / McGraw Hill (Engels)

Padubidri, V.G., & Daftary, S.N. (2000), “Breast”, 12th edn, Shaw’s Textbook of Gynaecology, Churchill Livingstone, London (Engels)

Bron: LSHTM Copyright: Medicinfo Datum: 04/03/2009