Gezond leven
 
Levensfase
 
Medisch
 
Spreekuur
 
SlapenReizenVoedingMentaal fitBewegen en gezondheidAlternatieve geneeswijzenArbeid en gezondheidGezond gebitRoken, alcohol en drugsZwangerschapBaby'sKinderenJongerenVrouwenMannenSeniorenChronische ziektesHart - en vaatziektesMedische encyclopediePsychische AandoeningenBorstkankerAfasieArtroseAstmaDementieDepressieDiabetesHoge bloeddrukHoofdpijnIncontinentieLeven met een chronische ziekteMantelzorgRugpijnSporten met een beperkingVoedselallergieVraag het de deskundigeGa ik hiermee naar de dokter?Symptomen ScanHet virtuele consultatiebureau
 

Letsel van de oogzenuw

Tell a friendPagina afdrukken
 

Inleiding

De oogzenuw (nervus opticus) is de tweede hersenzenuw. Het is een sensibele zenuw die het netvlies verzorgt en onmisbaar is voor het gezichtsvermogen. Letsel van de oogzenuw treedt bijvoorbeeld op als gevolg van botbreuken nabij het oog, een gezwel in de oogkas of onvoldoende bloedtoevoer naar deze zenuw.

Verschijnselen, diagnose en behandeling

Letsel van de oogzenuw kan vermindering of verlies van het gezichtsvermogen veroorzaken. De pupil reageert dan niet meer op licht. Ook kan de pupil een afwijkende grootte hebben of continu wijd open blijven.

De diagnose wordt gesteld op basis van het verhaal van de patiënt, de medische voorgeschiedenis en de verschijnselen. Tevens worden lichamelijk en aanvullend onderzoek van het oog verricht.

Beschadiging of verlies van het gezichtsvermogen als gevolg van letsel van de oogzenuw is onomkeerbaar.

Meer informatie

Informatie over de oogzenuw
www.oogartsen.nl
nl.wikipedia.org/wiki/Nervus opticus
nl.wikipedia.org/wiki/Zien

Informatie over hersenzenuwen
nl.wikipedia.org/wiki/Hersenzenuw
www.oogartsen.nl

(Engels) Medline Plus 2004, Optic Nerve Atrophy [Online 30 maart 2005] (USA)
www.nlm.nih.gov


Harlan, J. B. Jr. & Pieramici, D. J. 2002, ’Evaluation of patients with ocular traum’”, Ophthalmol Clin North Am, vol.15, no. 2, June, pp. 153-161. (Engels)

Lange, D. J., Trojaborg, W. & Rowland, L. P. 2000, ‘Peripheral and cranial nerve lesions’, in Merritt’s Neurology, ed L. P. Rowland, 10th edn, Lippincott Williams and Wilkins, London. (Engels)

Tortora, G. J. & Grabowski, S. R. 2003, Principles of Anatomy & Physiology, 10th edn, John Wiley & Sons, New York. (Engels)

Victor, M. & Ropper, A. H. 2001, Adams and Victor’s Principles of Neurology, 7th edn, Mc Graw-Hill, New York. (Engels)

Bron: LSHTM Copyright: Medicinfo Datum: 11/09/2008