Gezond leven
 
Levensfase
 
Medisch
 
Spreekuur
 
SlapenReizenVoedingMentaal fitBewegen en gezondheidAlternatieve geneeswijzenArbeid en gezondheidGezond gebitRoken, alcohol en drugsZwangerschapBaby'sKinderenJongerenVrouwenMannenSeniorenChronische ziektesHart - en vaatziektesMedische encyclopediePsychische AandoeningenBorstkankerAfasieArtroseAstmaDementieDepressieDiabetesHoge bloeddrukHoofdpijnIncontinentieLeven met een chronische ziekteMantelzorgRugpijnSporten met een beperkingVoedselallergieVraag het de deskundigeGa ik hiermee naar de dokter?Het virtuele consultatiebureau
 

Letsel van de oogzenuw

Pagina afdrukken

De oogzenuw (nervus opticus) is de tweede hersenzenuw. Het is een sensibele zenuw die het netvlies verzorgt en onmisbaar is voor het gezichtsvermogen. Letsel van de oogzenuw treedt bijvoorbeeld op door botbreuken nabij het oog, een gezwel in de oogkas of onvoldoende bloedtoevoer naar deze zenuw.

Symptomen

Letsel van de oogzenuw kan vermindering of verlies van het gezichtsvermogen veroorzaken. De pupil reageert dan niet meer op licht. Ook kan de pupil een afwijkende grootte hebben of continu wijd open blijven.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van het verhaal van de patiënt, de medische voorgeschiedenis en de symptomen. Ook worden lichamelijk en aanvullend onderzoek van het oog verricht.

Behandeling

Beschadiging of verlies van het gezichtsvermogen door letsel van de oogzenuw is onomkeerbaar. Met andere woorden: wat eenmaal kapot is, kan niet meer gerepareerd worden, alleen de gevolgen kunnen nog worden opgevangen. Denk daarbij aan corrigerende brillen, lenzen, een loep of andere hulpmiddelen.

Meer informatie

Informatie over de oogzenuw  

www.oogartsen.nl/afwijkingen_oogzenuw
nl.wikipedia.org/Nervus_opticus
nl.wikipedia.org/Zien

Informatie over hersenzenuwen
nl.wikipedia.org/Hersenzenuw

Medline Plus 2004, Optic Nerve Atrophy, [Online], Beschikbaar via: www.nlm.nih.gov/otic nerve atrophy [30 maart 2005].

Harlan, J. B. Jr. & Pieramici, D. J. 2002, ’Evaluation of patients with ocular traum’”, Ophthalmol Clin North Am, vol.15, no. 2, June, pp. 153-161.

Lange, D. J., Trojaborg, W. & Rowland, L. P. 2000, ‘Peripheral and cranial nerve lesions’, in Merritt’s Neurology, ed L. P. Rowland, 10th edn, Lippincott Williams and Wilkins, London.

Tortora, G. J. & Grabowski, S. R. 2003, Principles of Anatomy & Physiology, 10th edn, John Wiley & Sons, New York.

Victor, M. & Ropper, A. H. 2001, Adams and Victor’s Principles of Neurology, 7th edn, Mc Graw-Hill, New York.
Bron: Medicinfo Copyright: Medicinfo Datum: 09/03/2015

Pagina afdrukken