Gezond leven
 
Levensfase
 
Medisch
 
Spreekuur
 
SlapenReizenVoedingMentaal fitBewegen en gezondheidAlternatieve geneeswijzenArbeid en gezondheidGezond gebitRoken, alcohol en drugsZwangerschapBaby'sKinderenJongerenVrouwenMannenSeniorenChronische ziektesHart - en vaatziektesMedische encyclopediePsychische AandoeningenBorstkankerAfasieArtroseAstmaDementieDepressieDiabetesHoge bloeddrukHoofdpijnIncontinentieLeven met een chronische ziekteMantelzorgRugpijnSporten met een beperkingVoedselallergieVraag het de deskundigeGa ik hiermee naar de dokter?Het virtuele consultatiebureau
 

Trombocytopenie

Tell a friend Pagina afdrukken

Inleiding

Trombocytopenie is de medische term voor een tekort aan (goed werkende) bloedplaatjes (trombocyten). Bloedplaatjes zijn de kleinste bloedcellen. Ze zijn schijfvormig en hebben geen celkern. Samen met de stollingsfactoren spelen ze een rol bij de bloedstolling. Bij een tekort aan bloedplaatjes komt de stolling niet of onvoldoende op gang en ontstaat er geen korstje op een wond.

Oorzaken

Trombocytopenie kan ontstaan:

  • doordat het beenmerg te weinig bloedplaatjes aanmaakt
  • door een te groot verbruik of een te sterke afbraak van bloedplaatjes
  • door een abnormale verspreiding van bloedplaatjes door het lichaam

Bij de volgende aandoeningen maakt het beenmerg te weinig bloedplaatjes aan:

Toegenomen afbraak of verbruik van bloedplaatjes komt voor bij:

Verschijnselen

Mensen met een trombocytopenie hebben een grotere kans op bloedingen. Blauwe plekken, neusbloedingen, bloedend tandvlees en kleine puntbloedinkjes in de huid kunnen vaker voorkomen. Bij vrouwen kan de menstruatie heviger zijn. Bij bloedingen in het maag-darmkanaal kan de ontlasting pikzwart en dun worden. Bij bloedingen van de nieren of urinewegen kleurt de urine soms rood. Ook hersenbloedingen kunnen het gevolg zijn van een trombocytopenie.
De ernst van de bloedingen hangt samen met de ernst van het bloedplaatjestekort. Hevige bloedingen zijn zeldzaam.

Diagnose

Artsen baseren de diagnose op een bloedonderzoek. De aanleiding voor zo’n onderzoek kan zijn:

  • klachten passend bij een gestoorde bloedstolling
  • de medische voorgeschiedenis
  • een lichamelijk onderzoek
    Artsen ontdekken een milde trombocytopenie vaak bij toeval, bijvoorbeeld als de patiënt om andere redenen een bloedonderzoek nodig heeft.

Als dat nodig is, gaan artsen ook op zoek naar de mogelijke oorzaak van de trombocytopenie. Ze kunnen bijvoorbeeld de werking van bloedplaatjes onderzoeken. Om meer te weten te komen over de aanmaak van de bloedplaatjes in het beenmerg kunnen ze een stukje beenmerg onderzoeken (beenmergbiopsie of beenmergpunctie).

Behandeling

De behandeling van een trombocytopenie is afhankelijk van de oorzaak. Idiopatische trombocytopenische purpura bij kinderen gaat bijvoorbeeld meestal vanzelf over. De aandoening wordt vaak niet behandeld. Volwassen patiënten krijgen bij dit soort auto-immuunziekten vaak ook prednison of immunoglobulinen. Deze middelen remmen het afweersysteem en voorkomen dat het bloedplaatjes afbreekt. Soms kan het bij idiopatische trombocytopenische purpura nodig zijn dat de milt wordt verwijderd (splenectomie).
Als de trombocytopenie een bijwerking is van medicijnen is het stopzetten van het medicijn vaak voldoende om het bloedplaatjesgehalte te herstellen. Bij een ernstig tekort aan bloedplaatjes, is een bloedtransfusie in een kliniek noodzakelijk.

Meer informatie

Informatie over trombocytopenie
www.merckmanual.nl/

(engels) Informatie van de National Library of Medicine
www.nlm.nih.gov/

Informatie van Stichting Zeldzame Bloedziekten/ patientenvereniging
www.hematoslife.org/nederland/index.html


Bron: Medicinfo Copyright: Medicinfo Datum: 07/03/2013 Disclaimer Medicinfo