Gezond leven
 
Levensfase
 
Medisch
 
Spreekuur
 
SlapenReizenVoedingMentaal fitBewegen en gezondheidAlternatieve geneeswijzenArbeid en gezondheidGezond gebitRoken, alcohol en drugsZwangerschapBaby'sKinderenJongerenVrouwenMannenSeniorenChronische ziektesHart - en vaatziektesMedische encyclopediePsychische AandoeningenBorstkankerAfasieArtroseAstmaDementieDepressieDiabetesHoge bloeddrukHoofdpijnIncontinentieLeven met een chronische ziekteMantelzorgRugpijnSporten met een beperkingVoedselallergieVraag het de deskundigeGa ik hiermee naar de dokter?Het virtuele consultatiebureau
 

SI-gewrichtsklachten

Tell a friend Pagina afdrukken

Wat zijn SI-gewrichtsklachten?

De sacro-iliacaalgewrichten (SI-gewrichten) vormen de verbinding tussen het heiligbeen en het bekken en daarmee tussen de rug en de benen. De gewrichten bevinden zich onderin de rug, aan weerszijden van de wervelkolom. De gewrichten kunnen maar weinig bewegen. Hierdoor zijn de rug en het bekken vrij stevig met elkaar verbonden. SI-gewrichten, ook wel heiligbeengewrichten genoemd, kunnen overbelast of ontstoken raken.

Symptomen

SI_gewricht_klachten
De pijn zit onderin de rug, meestal aan één kant en straalt uit tot in de bil. Soms straalt de pijn uit tot in het bovenbeen, maar meestal niet voorbij de knie. Ook kan er pijn in de lies zijn. Het lopen kan moeilijk gaan en pijn veroorzaken.

Oorzaken

De banden van het SI-gewricht kunnen door te zware belasting (tillen) of door een onverwachte beweging (vallen, verstappen) overbelast raken en pijn doen. Ook langdurige en zware loop- of fietstraining kan dergelijke overbelasting veroorzaken. Een verkeerde houding (soms veroorzaakt door verkeerde schoenen) en overgewicht vormen aanvullende risicofactoren voor het ontstaan van SI-gewrichtsklachten.

Een ontsteking van het SI-gewricht kan voorkomen bij de ziekte van Bechterew. Dit is een reumatische aandoening.

Zelfzorg

SI-gewrichtsklachten ontstaan meestal door overbelasting van de rug. Op de lange termijn kan verzwakking van de spieren rondom de wervelkolom het gevolg zijn. Hierdoor kunnen de rugklachten voortduren of zelfs verergeren. Het is daarom belangrijk om de rug- en andere rompspieren te versterken.

Doortrainen of rust nemen?
Na maximaal twee dagen rust kan iemand het best gewoon doorgaan met de training. De rugspieren moeten belast worden om hun kracht en flexibiliteit terug te krijgen. In rust neemt de belastbaarheid alleen maar af, waardoor de klachten zelfs kunnen verergeren. Het is wel verstandig om de belasting te verminderen door belastende trainingsvormen uit het trainingsschema te halen. Wanneer iemand ondanks deze maatregelen toch last krijgt van zijn rug, kan hij de training beter staken.

Alternatieve training
Er zijn verschillende andere trainingsvormen te bedenken, zoals fietsen, zwemmen en cardiofitness. Activiteiten waarbij de voeten het volledige gewicht moeten dragen of opvangen kunnen een te hoge belasting voor de rug vormen. Deze activiteiten zijn dus minder geschikt.

Oefenen
De volgende oefening is geschikt voor het SI-gewricht:

  • Ga ontspannen op de rug liggen en trek de benen één voor één op.
  • Kantel het bekken achterover door de buikspieren aan te spannen.
  • Trek afwisselend de knieën gedurende drie tot acht tellen naar de borst toe. Hou de andere voet op de grond.
  • Uitbreiding: als één been opgetrokken is, strek dan het andere been langzaam. Probeer dit uiteindelijk gestrekt op de grond te leggen. Dit kan leiden tot een rekgevoel in de lies van het gestrekte been.

Ook de volgende oefening is geschikt voor het SI-gewricht:

  • Ga ontspannen op de rug liggen met gestrekte benen.
  • Maak afwisselend het linker- en het rechterbeen zo lang mogelijk. Doe dit door het ene been gestrekt over de grond weg te strekken en het andere been gestrekt over de grond op te trekken.
  • Maak de beweging vanuit het bekken. Let erop dat de onderrug niet hol wordt. Voer de oefening rustig uit.

De oefeningen kunnen eventueel ook in stand worden uitgevoerd.

Professionele behandeling

Het is verstandig om deskundig advies in te winnen wanneer:

  • iemand veel last van zijn SI-gewrichten heeft.
  • de eigen maatregelen na twee tot vier weken nog geen verbetering geven.
  • de klachten na zes weken nog niet over zijn.

Iemand kan hiervoor terecht bij de huisarts, een Sportmedisch Adviescentrum (SMA) of een (sport)fysiotherapeut. Ook wanneer iemand zich ongerust maakt of twijfelt over de aard van de klachten, is het verstandig om een arts of fysiotherapeut te raadplegen.

Preventie

De volgende preventietips kunnen de kans op het ontstaan van SI-gewrichtsklachten verminderen.

Training
Begin altijd met een goede warming-up. Beweeg vijf tot tien minuten op een rustige intensiteit maar waarvan het lichaam wel warm wordt. Doe daarna enkele oefeningen om de spieren los te maken. Hierna kan het bewegen kort worden herhaald op een hogere tot maximale intensiteit.

Zorg ook voor een goede trainingsopbouw. Voer de intensiteit en de omvang van de trainingen geleidelijk op. Bouw dus, vooral na een blessure of ziekte, de training weer zeer geleidelijk op tot het oude niveau.

Beëindig de training altijd met een cooling-down. Deze kan bestaan uit enkele minuten rustig bewegen en het doen van losmaakoefeningen.

Naast de veldtrainingen zijn er verschillende spierversterkende oefeningen voor de rug die thuis kunnen worden gedaan. Onder het kopje 'Zelfzorg' zijn voorbeelden van oefeningen beschreven. Deze kunnen ook preventief worden gedaan. Daarnaast is het van belang de rug voldoende te bewegen om deze soepel te houden.

Sportuitrusting
Draag goed passende sportschoenen met een schokdempende zool, een stevige hielsteun en een hoge soepele hielrand. Iemand met (lichte) voetafwijkingen, bijvoorbeeld knikplatvoeten, doet er goed aan om daarmee rekening te houden bij de aanschaf van nieuwe sportschoenen. Een goede sportspeciaalzaak kan over de aanschaf van de juiste sportschoenen adviseren.

Soms is het noodzakelijk bij voetafwijkingen of een beenlengteverschil om een speciale aanpassing in of onder de sportschoen te laten maken. Dit kan het best door een orthopedisch schoenmaker worden gedaan.

Draag daarnaast voldoende warme, maar het liefst ook goed ventilerende kleding. Ook na het sporten is het belangrijk om voldoende warme kleding aan te hebben.

Omgeving
Train zoveel mogelijk op een zachte, maar wel effen ondergrond (bos, gras). Iemand die klachtenvrij is, doet er goed aan om de ondergrond tijdens de training zoveel mogelijk te variëren. Deze variatie zorgt ervoor dat spieren en pezen zich goed ontwikkelen en zich beter kunnen aanpassen aan de omstandigheden.

Lichaamsgewicht
Sporters met een (te) hoog lichaamsgewicht, lopen een grotere kans op blessures. Bij overgewicht helpt afvallen mee om overbelasting te voorkomen.

Meer informatie

Informatie van het Universitair Pijn Centrum Maastricht
www.pijn.com/nl/patienten/oorzaak-pijn/diagnoses-per-regio/onderrug/sacro-iliacaal/

Informatie en oefeningen voor het SI-gewricht, van de Vlaamse Vereniging voor Sportgeneeskunde en Sportwetenschappen
www.vvsport.be/index.php?menu=Gezondheidstips&submenu=Preventieve%20oefeningen&id=6

Algemene informatie over sporten en gezondheid
www.sportzorg.nl/

Informatie over het voorkomen van blessures
www.voorkomblessures.nl/
Bron: Medicinfo Copyright: Medicinfo Datum: 10/10/2013