Gezond leven
 
Levensfase
 
Medisch
 
Spreekuur
 
SlapenReizenVoedingMentaal fitBewegen en gezondheidAlternatieve geneeswijzenArbeid en gezondheidGezond gebitRoken, alcohol en drugsZwangerschapBaby'sKinderenJongerenVrouwenMannenSeniorenChronische ziektesHart - en vaatziektesMedische encyclopediePsychische AandoeningenGeneesmiddelenatlasBorstkankerAfasieArtroseAstmaDementieDepressieDiabetesHoge bloeddrukHoofdpijnIncontinentieLeven met een chronische ziekteMantelzorgRugpijnSporten met een beperkingVoedselallergieVraag het de deskundigeGa ik hiermee naar de dokter?Symptomen ScanHet virtuele consultatiebureau
 

Baarmoederontsteking

Tell a friendPagina afdrukken
 

Inleiding

Een ontsteking van de baarmoeder wordt meestal veroorzaakt door een infectie die het gevolg kan zijn van een operatie, zoals een curettage of keizersnede, of van het inbrengen van een spiraaltje. Tevens kan een infectie via geslachtsgemeenschap worden overgedragen, dit wordt dan een seksueel overdraagbare infectie (SOA) genoemd. Tenslotte kan een baarmoederontsteking ontstaan door uitbreiding van een ontsteking elders in het lichaam.

Verschijnselen, diagnose en behandeling

Mogelijke verschijnselen van een baarmoederontsteking zijn pijn in de onderbuik en onderrug, pijn bij plassen en geslachtsgemeenschap, abnormale vaginale afscheiding en onregelmatige menstruaties.

De diagnose wordt gesteld op basis van de medische voorgeschiedenis, het verhaal van de patiënt en de verschijnselen. Tevens wordt een lichamelijk onderzoek verricht. Aanvullend onderzoek bestaat uit microscopisch onderzoek van vaginale afscheiding of cellen van de baarmoederhals, microbiologische kweken om de ziekteverwekker vast te stellen en bloed- en urineonderzoeken. Daarnaast kan de baarmoeder direct worden bekeken door middel van een instrument dat hysteroscoop wordt genoemd. Tenslotte kunnen een echo en een CT- of MRI-scan worden gemaakt om de diagnose te stellen.

De behandeling van een baarmoederontsteking bestaat in de eerste plaats uit geneesmiddelen, zoals antibiotica en pijnstillers. Wanneer pusvorming optreedt, kan het nodig zijn dit operatief af te voeren. Mogelijke complicaties van een baarmoederontsteking zijn onvruchtbaarheid en terugkeer of verspreiding van de ontsteking.

Meer informatie

Informatie over ontsteking in het kleine bekken
nhg.artsennet.nl (ontsteking in het kleine bekken)
nhg.artsennet.nl (NHG-standaard m.b.t. 'pelvic inflammatory disease' (PID))

Informatie over seksueel overdraagbare aandoeningen en eileiderontsteking
www.nvog.nl

Informatie over de vrouwelijke geslachtsorganen
www.kwfkankerbestrijding.nl

Informatie over seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s)
www.soaaids.nl
nhg.artsennet.nl (chlamydia)
nhg.artsennet.nl (gonorroe (druiper))

Faro, S, Hammill, H. A, Maccato, M, et al, (1991), “Ticarcillin/clavulanate for treatment of postpartum endometritis”, Review of Infectious Diseases, vol. 13, S758-62 (Engels)

Padubidri, V. G, & Daftary, S. N, (2000), “Inflammation of the Uterus”, 12th edn, Shaw’s Textbook of Gynaecology, Churchill, Livingstone, London (Engels)

Pastorek, J. G 2nd, Sanders, C. V. Jr, (1991), “Antibiotic therapy for postcesarean endomyometritis”, Review of Infectious Diseases 13, S752-7 (Engels)

Bron: LSHTM Copyright: Medicinfo Datum: 02/03/2009
Lees meer over ...