Gezond leven
 
Levensfase
 
Medisch
 
Spreekuur
 
SlapenReizenVoedingMentaal fitBewegen en gezondheidAlternatieve geneeswijzenArbeid en gezondheidGezond gebitRoken, alcohol en drugsZwangerschapBaby'sKinderenJongerenVrouwenMannenSeniorenChronische ziektesHart - en vaatziektesMedische encyclopediePsychische AandoeningenGeneesmiddelenatlasBorstkankerAfasieArtroseAstmaDementieDepressieDiabetesHoge bloeddrukHoofdpijnIncontinentieLeven met een chronische ziekteMantelzorgRugpijnSporten met een beperkingVoedselallergieVraag het de deskundigeGa ik hiermee naar de dokter?Symptomen ScanHet virtuele consultatiebureau
 

Chronische keelontsteking

Tell a friendPagina afdrukken
 

Inleiding

Een keelontsteking (faryngitis) is een ontsteking van het slijmvlies van de keelholte (farynx). Bij een langdurige ontsteking van het slijmvlies in de keelholte wordt gesproken over een chronische faryngitis (chronische keelontsteking).

Oorzaak

Chronische keelontsteking wordt veroorzaakt door een besmetting met een virus of door besmetting met een bacterie. Bij de chronische vorm moet de oorzaak gezocht worden in een constante besmetting vanuit een andere plaats in het lichaam. Bij mensen met een langdurige infectie, zoals een chronische bijholteontsteking of een langdurige infectie van het middenoor kan geïnfecteerde vloeistof in de keelholte terechtkomen en daar het weefsel irriteren. Wanneer de irritatie te lang duurt, kan de keelholte langdurig ontstoken raken (chronische keelontsteking).

Een andere oorzaak voor de chronische vorm is een voortdurende irritatie van de keel, bijvoorbeeld door maagzuur, roken of alcohol of droge lucht. Bij bepaalde ziekten, zoals suikerziekte en bloedarmoede kan het slijmvlies chronisch ontstoken zijn.

Verschijnselen

Mensen met een chronische keelontsteking hebben meestal keelpijn, moeite met slikken, kriebel in de keel (globusgevoel), hardnekkig hoesten en de neiging tot schrapen. Andere symptomen zijn een snotneus, een verstopte neus, hoofdpijn en slechte adem.

Diagnose

De klachten zijn meestal voldoende om de diagnose te stellen. Soms is een keeluitstrijkje nodig om de specifieke oorzaak te kunnen achterhalen.

Bij dit onderzoek wordt een steriel wattenstaafje gebruikt om in de keelholte een slijmmonster te nemen (keeluitstrijkje). Dit slijmmonster wordt in het laboratorium getest op de aanwezigheid van bacteriën of virussen.

Behandeling

Chronische keelontsteking wordt behandeld door de oorzaak van de ontsteking van de keelholte weg te nemen. Dat betekent dat alle andere aanwezige infecties zoals bijholteontstekingen worden behandeld om verdere irritatie en ontsteking van de keelholte te voorkomen. Met antibiotica wordt een eventuele bacterie-infectie bestreden.

Complicaties

Algemene complicaties van chronische keelontsteking zijn bijholteontsteking (sinusitis), oorontsteking, ontsteking van het strotklepje (epiglottitis) en longontsteking.

Bij sommige bacteriële infecties van de keelholte, vooral bij infecties met groep A beta-hemolytische streptokokken, kan de ontsteking zich naar nabijgelegen lichaamsdelen of via het bloed en de lymfe naar verder weg gelegen organen uitbreiden. Door een lokale uitbreiding van de infectie kunnen infecties met pusvorming ontstaan zoals peri-tonsillaire abcessen, of retrofaryngeale abcessen en kunnen de lymfeknopen in de nek ontstoken raken.

Meer informatie

(Engels) Middleton, D.B. (1996), “Pharyngitis”, Primary Care, vol. 23, no. 4, December, pp. 719-739 (USA)
www.ncbi.nlm.nih.gov


(Engels) Stephenson, K.N. (2000), “Acute and Chronic Pharyngitis across the Lifespan”, Lippincott’s Primary Care Practice, vol. 4, no. 5, September-October, pp. 471-489 (USA)
www.ncbi.nlm.nih.gov

Ballenger, J.J. (1991), Diseases of the Oropharynx, in: Ballenger, J.J. (ed.), Diseases of the Nose, Throat, Ear, Head and Neck, 14th ed., Lea and Febiger, London.

Healy, G.B. (1986), Pharyngitis, in: Cummings, C.W., Fredrickson, J.M., Harker, L.A. et al. (eds.), Otolaryngology – Head and Neck Surgery, Mosby, St Louis.

Bron: LSHTM Copyright: Medicinfo Datum: 27/03/2008