Gezond leven
 
Levensfase
 
Medisch
 
Spreekuur
 
SlapenReizenVoedingMentaal fitBewegen en gezondheidAlternatieve geneeswijzenArbeid en gezondheidGezond gebitRoken, alcohol en drugsZwangerschapBaby'sKinderenJongerenVrouwenMannenSeniorenChronische ziektesHart - en vaatziektesMedische encyclopediePsychische AandoeningenBorstkankerAfasieArtroseAstmaDementieDepressieDiabetesHoge bloeddrukHoofdpijnIncontinentieLeven met een chronische ziekteMantelzorgRugpijnSporten met een beperkingVoedselallergieVraag het de deskundigeGa ik hiermee naar de dokter?Symptomen ScanHet virtuele consultatiebureau
 

Muggenbeten

Tell a friend Pagina afdrukken

Inleiding

Muggen of muskieten zijn kleine insecten die over de hele wereld voorkomen, maar vooral in moerassige en natte gebieden. Mannetjesmuggen voeden zich meestal met plantensap en vrouwtjesmuggen met bloed, dat ze via de huid opzuigen. Dit bloed is nodig om eitjes te kunnen aanmaken. Vrouwtjesmuggen hebben naaldvormige monddelen, waarmee zij door de huid steken. Hierbij brengen ze speeksel in dat bestaat uit eiwitten die de bloedstolling tegengaan zodat het bloed kan worden opgezogen.

Verschijnselen

Een allereerste muggensteek veroorzaakt vaak helemaal geen huidreactie. Bij volgende steken ontstaat gevoeligheid voor de vreemde eiwitten in het speeksel van de mug met kleine, jeukende, rode zwellingen op de plaats van de steek tot gevolg. Dit is de gebruikelijke huidreactie bij jonge kinderen. Bij oudere kinderen en jongeren, die meestal al heel vaak door een mug gestoken zijn, ontstaat na een muggensteek een bleke tot rode huidverdikking die binnen 24 uur verandert in een rode bult.
Sommige volwassenen worden, nadat ze heel vaak zijn gestoken, ongevoelig voor muggensteken. Bij anderen neemt de gevoeligheid juist toe wat kan leiden tot een allergische reactie met blaren en ontstekingsverschijnselen zoals hevige roodheid en flinke zwelling op de plaats van de steek.

Besmetting

Sommige muggen kunnen via het bloed bepaalde ziekteverwekkers overbrengen en vormen hierdoor een potentieel gevaar voor de gezondheid. Deze ziekteverwekkers zijn onder meer verantwoordelijk voor malaria , gele koorts , knokkelkoorts (dengue), hersenontsteking (encefalitis) en olifantsziekte.

Behandeling

De behandeling van muggensteken is gericht op het verlichten van de verschijnselen. Koude kompressen, die bijvoorbeeld bestaan uit ijs gewikkeld in handdoeken of uit washandjes natgemaakt met koud water, kunnen worden aangebracht op de plaats van de steek om de zwelling te verminderen. Een zalf of lotion met calamine, menthol of zink kan de jeuk doen afnemen. In geval van erge jeuk kunnen speciale tabletten genaamd antihistaminica verlichting brengen. Bij het optreden van hevigere verschijnselen kunnen ontstekingsremmende pijnstillers worden ingenomen.

Voorzorgsmaatregelen

In geval van een reis naar een gebied waar muggen voorkomen die bepaalde ziekten kunnen overbrengen, is het van belang van te voren te informeren welke vaccinaties of tabletten nodig zijn. De huisarts of GGD kan hierover meer vertellen.
Probeer daarnaast muggensteken zoveel mogelijk te voorkomen, onder meer door de volgende maatregelen:

  • Houd muggen op afstand door de huid in te smeren, en eventueel het beddengoed te besprenkelen, met een insectenwerend middel dat DEET bevat.
  • Draag lichtgekleurde kleding met lange mouwen en lange broekspijpen en slaap onder een muskietennet. Door kleding en muskietennet in te spuiten met een insectenwerend middel neemt de bescherming toe.
  • Ga in het donker niet te dicht bij een lichtbron zitten; muggen worden namelijk door licht aangetrokken.
  • Door muggen te verjagen, bijvoorbeeld door ze weg te slaan, zullen ze zich gaan verdedigen waardoor de kans op een steek juist toeneemt.
  • Veel muggensoorten steken vooral bij warm of vochtig weer en tussen zonsondergang en zonsopgang. Vermijd daarom moerassen en blijf zoveel mogelijk binnen op de tijdstippen dat muggen actief zijn.

Meer informatie

Informatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap
http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenfolders/NHGPatientenfolder/PF19.htm
http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBA6a.htm

Informatie van huidartsen
www.huidinfo.nl/muggenbeet.html
www.huidarts.com/cgi-bin/patinfo.pl?cgifunction=form&fid=1093549168

Informatie van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering
www.lcr.nl/Via-muggen

Informatie over malaria
www.rivm.nl/cib/infectieziekten-A-Z/infectieziekten/malaria/Malaria_ISI.jsp

Informatie over knokkelkoorts
http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBA6e.htm
Bron: Medicinfo Copyright: Medicinfo Datum: 01/05/2009