Gezond leven
 
Levensfase
 
Medisch
 
Spreekuur
 
SlapenReizenVoedingMentaal fitBewegen en gezondheidAlternatieve geneeswijzenArbeid en gezondheidGezond gebitRoken, alcohol en drugsZwangerschapBaby'sKinderenJongerenVrouwenMannenSeniorenChronische ziektesHart - en vaatziektesMedische encyclopediePsychische AandoeningenBorstkankerAfasieArtroseAstmaDementieDepressieDiabetesHoge bloeddrukHoofdpijnIncontinentieLeven met een chronische ziekteMantelzorgRugpijnSporten met een beperkingVoedselallergieVraag het de deskundigeGa ik hiermee naar de dokter?Het virtuele consultatiebureau
 

Gedragsproblemen bij dementie

Tell a friend Pagina afdrukken

Gedragsproblemen bij dementie is gedrag van iemand met dementie waarmee hijzelf of zijn omgeving moeilijk kan omgaan. Dit komt veel voor bij mensen met dementie. Dit gedrag levert veel stress op en is vaak de reden dat iemand met dementie in een verpleeghuis terecht komt. Ook daar komen gedragsproblemen veel voor.

Vaak voorkomende gedragsproblemen bij mensen met dementie zijn:

  • Achterdocht.
  • Wanen en hallucinaties.
  • Angst en depressie.
  • Apathie.
  • Onrust en dwalen.
  • Agressie.
  • Eetproblemen.
  • Slaapproblemen en nachtelijke onrust.
  • Decorumverlies.

Oorzaken

Probleemgedrag wordt veroorzaakt door verschillende omstandigheden.

Lichamelijke omstandigheden
Een infectie of een verandering in de medicatie kan leiden tot gedragsproblemen. Bij een plotselinge gedragsverandering is het belangrijk om een delier op basis van lichamelijke oorzaken uit te sluiten. Een eenvoudige aandoening, zoals een blaasontsteking, kan bij mensen met dementie leiden tot bijvoorbeeld onrust en hallucinaties. Ook een verminderd gehoor of een achteruitgang van het gezichtsvermogen kan leiden tot bijvoorbeeld achterdocht of verwarring. Als iemand met dementie pijn lijdt en dit niet goed kan uiten, kan hij zich onrustig gedragen.

Persoonlijke factoren
Persoonlijkheidskenmerken en de manier waarop iemand gewend is om te gaan met stress en problemen (copingstijl), zijn van invloed op gedrag.

Levensgeschiedenis
Onverwerkte gebeurtenissen uit het verleden, zoals oorlogstrauma’s, kunnen leiden tot bijvoorbeeld angst of agressie.

Neurologische schade
Als de werking van de hersenen achteruitgaat, kan probleemgedrag toenemen. In de beginfase worden mensen met dementie vaak depressief, kwaad of opstandig, omdat ze beseffen dat ze ziek zijn. Als iemand niet meer goed weet hoe het hoort, gedragen ze zich vaak ongepast.

Omgevingsfactoren
Soms lokken mensen in de omgeving bepaald gedrag uit. Ook speelt mee of er in de omgeving te veel prikkels zijn of juist te weinig. In het laatste geval vervelen patiënten zich.

Onderzoek

Behandelaars onderzoeken het probleemgedrag zorgvuldig. Soms kunnen ze de patiënt zelf nog vragen stellen. Vaker krijgen ze de informatie van de partner, de kinderen en de verzorgers. Soms is het nodig om de patiënt een tijdje te bekijken. Dit kan bijvoorbeeld door hem te filmen tijdens zijn dagelijkse verblijf in een verpleeghuis of tijdens een korte opname op een afdeling voor ouderen (geriatrie). Ook proberen de behandelaars erachter te komen welke omstandigheden het gedrag verminderen.

Behandelaren vinden het belangrijk om te weten voor wie het gedrag een probleem is: voor de patiënt zelf of voor zijn omgeving. Er moet aandacht worden besteed aan de invloed die het gedrag heeft op bijvoorbeeld een partner.

Behandelaren proberen lichamelijke problemen te genezen. Daarvoor onderzoeken zij bijvoorbeeld het zenuwstelsel (neurologisch onderzoek) en het bloed en de urine. Een psycholoog onderzoekt eventueel het leervermogen, de persoonlijkheid en het gedrag.

Behandeling

Als duidelijk is welk probleemgedrag in kaart is gebracht en lichamelijke oorzaken zijn behandeld of uitgesloten, is het belangrijk om een doel te formuleren. Aan de hand daarvan kan de behandeling worden geëvalueerd. De behandeling bestaat uit meerdere componenten. Zo kan medicatie voorgeschreven worden. Maar net zo belangrijk, zo niet belangrijker, is de omgang met probleemgedrag. Een ervaren ouderenpsycholoog kan een specifiek omgangsplan maken voor de omgeving en deze ook begeleiden.

Zelfzorg

Breng zo veel mogelijk rust en regelmaat in het leven van iemand met dementie . Laat hem nog zoveel mogelijk zelf doen en doe samen leuke dingen. Lees ook de algemene adviezen op de pagina ‘Communiceren met iemand met dementie’.

Mantelzorgers: zorg goed voor u zelf!

Voor mantelzorgers is het niet gemakkelijk om elke dag met mensen met gedragsproblemen om te gaan. Mantelzorgers voelen zich vaak gespannen, gefrustreerd, boos, schuldig en wanhopig. Deze gevoelens zijn normaal.

Zorg dat u ook tijd voor uzelf vrijmaakt en steun zoekt bij familie, vrienden of lotgenoten. Bezoek bijvoorbeeld een Alzheimercafé. Die worden overal in Nederland gehouden. Bespreek de situatie ook met hulpverleners. Zij adviseren, begeleiden en helpen.

Meer informatie

Informatie van Alzheimerexperience
www.alzheimerexperience.nl
Bron: Medicinfo Copyright: Medicinfo Datum: 10/03/2015