Gezond leven
 
Levensfase
 
Medisch
 
Spreekuur
 
SlapenReizenVoedingMentaal fitBewegen en gezondheidAlternatieve geneeswijzenArbeid en gezondheidGezond gebitRoken, alcohol en drugsZwangerschapBaby'sKinderenJongerenVrouwenMannenSeniorenChronische ziektesHart - en vaatziektesMedische encyclopediePsychische AandoeningenBorstkankerAfasieArtroseAstmaDementieDepressieDiabetesHoge bloeddrukHoofdpijnIncontinentieLeven met een chronische ziekteMantelzorgRugpijnSporten met een beperkingVoedselallergieVraag het de deskundigeGa ik hiermee naar de dokter?Het virtuele consultatiebureau
 

Hartritmestoornissen

Pagina afdrukken

Wat zijn hartritmestoornissen?

Het hart klopt met een vaste regelmaat. Dat kloppen gebeurt door elektrische prikkels. Deze prikkels worden binnenin het hart opgewekt en daarna door het hart verder geleid. Het systeem dat het hart aanzet tot regelmatig kloppen, heet het prikkelgeleidingssysteem.

Het hart van een gezond mens klopt in ruststand ongeveer 60 tot 80 keer per minuut. Bij inspanning gaat de hartslag omhoog.

Mogelijke stoornissen:
 • Hartritmestoornis: hierbij heeft het hart een abnormaal hartritme. Vaak is de hartslag te snel.
 • Geleidingsstoornis: hierbij wordt de elektrische prikkel niet goed voortgeleid. Bij een geleidingsstoornis is er meestal sprake van een trage hartslag.
Sommige hartritmestoornissen zijn volledig onschuldig en hoeven niet te worden behandeld. Bij andere is het noodzakelijk om meteen medisch in te grijpen.

Soorten hartritmestoornissen

Er zijn verschillende soorten hartritmestoornissen:
 • Tachycardie: hierbij is de hartslag te snel (meer dan honderd slagen per minuut in rust). Er kan onderscheid gemaakt worden tussen:

  • Ventriculaire tachycardie: de hartritmestoornis ontstaat in de kamers. Deze stoornis kan leiden tot de gevaarlijkste hartritmestoornis: ventrikelfibrilleren.
  • Supraventriculaire tachycardie: de hartritmestoornis ontstaat ergens in de boezems (bijvoorbeeld boezemfibrilleren)

 • Bradycardie: hierbij is de hartslag te traag (minder dan 50 slagen per minuut in rust). Bij het sicksinussyndroom kan een bradycardie afgewisseld worden met een tachycardie.

 • De hartslag kan onregelmatig zijn, zoals bij boezemfibrilleren. Ook als er regelmatig extra slagen zijn, is er een onregelmatig ritme.
 • Een bijzondere hartritmestoornis is het Wolff-Parkinson-White-syndroom. Dit is een aangeboren hartritmestoornis. Hierbij kunnen aanvallen optreden van een snel hartritme. Deze hartritmestoornis komt vooral bij jongeren voor.

Soorten geleidingsstoornissen

Er zijn verschillende geleidingsstoornissen, onder andere:
 • SA-blok: er zit een stoornis tussen de sinusknoop en de AV knoop
 • AV-blok: er zit een stoornis in de geleiding tussen de boezems en de hartkamers, ter hoogte van de AV-knoop.
 • Bundeltakblok: er zit een stoornis in de geleiding van de kamers.

Meer informatie

Informatie van de Hartstichting
www.hartstichting.nl/hart_en_vaten/hartziekten/ritmestoornissen/

Website van de Hart&Vaatgroep, van en voor mensen met een hart- of vaatziekte
www.hartenvaatgroep.nl/

Website van Hartpatiënten Nederland
www.hartpatienten.nl/

Website met cardiologische richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor de Cardiologie
www.nvvc.nl/hoofdgroep1
Bron: Medicinfo Copyright: Medicinfo Datum: 24/06/2016 Disclaimer Medicinfo

Pagina afdrukken