Gezond leven
 
Levensfase
 
Medisch
 
Spreekuur
 
SlapenReizenVoedingMentaal fitBewegen en gezondheidAlternatieve geneeswijzenArbeid en gezondheidGezond gebitRoken, alcohol en drugsZwangerschapBaby'sKinderenJongerenVrouwenMannenSeniorenChronische ziektesHart - en vaatziektesMedische encyclopediePsychische AandoeningenBorstkankerAfasieArtroseAstmaDementieDepressieDiabetesHoge bloeddrukHoofdpijnIncontinentieLeven met een chronische ziekteMantelzorgRugpijnSporten met een beperkingVoedselallergieVraag het de deskundigeGa ik hiermee naar de dokter?Het virtuele consultatiebureau
 

Hartkloppingen

Tell a friend Pagina afdrukken

Inleiding

Het hart klopt met een vaste regelmaat. Normaal voelt men dit niet tijdens gewone, rustige dagelijkse bezigheden. Er wordt van hartkloppingen (ofwel palpitaties) gesproken wanneer iemand zijn eigen hart voelt kloppen. Mensen hebben het onaangename gevoel dat het hart ‘in de keel’, hals, of op de borst klopt. Ze voelen de hartslag heel hard, of ze voelen dat de hartslag versneld of onregelmatig is. Soms voelen ze een overslag .

In de meeste gevallen zijn hartkloppingen onschuldig, maar ze kunnen wel als hinderlijk worden beschouwd. In sommige gevallen zijn hartkloppingen een uiting van een onderliggende ziekte of hartprobleem. Hartkloppingen kunnen op alle leeftijden voorkomen.

Oorzaken

De oorzaak van hartkloppingen is niet altijd bekend. Het is vaak volkomen onschuldig. De meest voorkomende oorzaken:

Symptomen

In rust slaat het hart tussen de zestig en honderd keer per minuut. Bij hartkloppingen gaat het hart sneller of onregelmatig kloppen. Iemand kan een gejaagd of angstig gevoel hebben. Ook kunnen duizeligheid, moeheid, kortademigheid of pijn op de borst optreden.

Hartkloppingen ontstaan vaak plotseling en verdwijnen meestal binnen enkele minuten of uren. Ze kunnen zelden, maar ook meerdere keren per dag voorkomen. Hartkloppingen kunnen worden gevoeld in de borstkas, de keel of de hals.

Wanneer een arts raadplegen?

Het is raadzaam om contact op te nemen met een arts wanneer u hartkloppingen hebt en:

 • de klachten langer dan enkele uren aanhouden.
 • de klachten steeds terugkomen.
 • u zich daarbij onwel voelt.
 • u daarbij kortademig bent.
 • u daarbij pijn op de borst hebt.
 • ongewoon hevig zweet.
 • vocht vast houdt in de voeten.
 • duizelig bent.
 • flauwvalt.
 • deze optreden zonder dat u zich hebt ingespannen of angstig of bezorgd bent.
 • koorts hebt.

Diagnose

De diagnose wordt meestal gesteld op basis van het verhaal van de patiënt. De arts zal de polsslag en temperatuur opnemen, de snelheid van de ademhaling controleren en de bloeddruk meten. Er kan een hartfilmpje (ECG) nodig zijn om de toestand van het hart te bepalen. Ook kan bloedonderzoek gedaan worden.

De onderzoeken die de arts verder verricht, hangen af van de leeftijd, leefstijl (roken, alcoholgebruik), gewicht en andere symptomen die iemand naast de hartkloppingen heeft.

Behandeling

Als er een onderliggende ziekte is, moet deze behandeld worden. Soms zijn geneesmiddelen nodig die het hartritme beïnvloeden. In sommige gevallen helpen kalmerende medicijnen.

Zelfzorg

Vaak kunt u niet veel doen aan hartkloppingen. Als u snel bezorgd raakt en regelmatig hartkloppingen voelt, kunt u het best proberen niet in paniek te raken en u juist te ontspannen. Stop even met waar u mee bezig bent en haal een aantal keren diep adem. Of sta even op en maak een korte wandeling. Ook helpt het soms om minder cafeïne houdende dranken of alcohol te drinken.

Een aanval van een te snelle hartslag kan soms door zogenaamde vagale manoeuvres worden gestopt. Dit zijn technieken die de vagale zenuw prikkelen. Deze zenuw vertraagt het hartritme. Voorbeelden zijn het ‘masseren’ van het gebied rond de halsslagader of het drinken van ijswater. Of de adem inhouden en tegelijkertijd persen. Een arts kan u deze techniek aanleren, zodat u zelf een aanval kunt doorbreken.

Meer informatie

Algemene informatie over hartkloppingen
www.hartstichting.nl/hart_en_vaten/hartziekten/ritmestoornissen/

(Engelstalige) informatie van MedlinePlus (USA)
www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003081.htm
Bron: SJRI Copyright: Medicinfo Datum: 08/07/2013