Gezond leven
 
Levensfase
 
Medisch
 
Spreekuur
 
SlapenReizenVoedingMentaal fitBewegen en gezondheidAlternatieve geneeswijzenArbeid en gezondheidGezond gebitDrugs, alcohol en tabakZwangerschapBaby'sKinderenJongerenVrouwenMannenSeniorenChronische ziektesHart - en vaatziektesMedische encyclopediePsychische AandoeningenGeneesmiddelenatlasBorstkankerAfasieArtroseAstmaDementieDepressieDiabetesHoge bloeddrukHoofdpijnIncontinentieLeven met een chronische ziekteMantelzorgRugpijnSporten met een beperkingVoedselallergieVraag het de deskundigeGa ik hiermee naar de dokter?Symptomen ScanHet virtuele consultatiebureau
 

Onderzoek van de polsslag

Tell a friendPagina afdrukken
 

De polsslag

De polsslag zijn de ritmische drukgolven in een slagader die ontstaan als gevolg van het rondpompen van het bloed door de samentrekkingen van het hart. Doordat bij iedere hartslag een hoeveelheid bloed wordt toegevoegd aan de bloedstroom in de slagaderen, ontstaat een polsgolf. Deze golf is te voelen zijn als een vinger tegen een slagader (bijvoorbeeld in de pols of tegen een halsslagader) wordt gelegd. Meestal wordt het aantal polsslagen gedurende 30 seconden gemeten en vermenigvuldigd met 2 om het aantal slagen per minuut te berekenen.

Polsslagonderzoek

Polsslagonderzoek vindt voornamelijk plaats om op eenvoudige wijze enig inzicht te krijgen in de wijze waarop het hart functioneert. Onregelmatigheden in de polsslag kunnen wijzen op een achterliggende hartaandoening, maar kunnen ook incidenteel optreden (en hoeven dan geen reden tot bezorgdheid te zijn).

Polsslagonderzoek is een inleidend onderzoek dat standaard wordt gedaan in tal van gevallen, van koorts tot hartziekten. Bij koorts neemt de polsslag toe met tien slagen per minuut voor iedere graad verhoging.

Slagaders waar de polsslag kan worden gevoeld

De polsslag kan op verschillende plekken worden gevoeld bij verschillende slagaders:

 • de arteria subclavia is te voelen door de wijsvinger boven het midden van het sleutelbeen te drukken;
 • de arteria carotis of halsslagader is te voelen in de hals, naast de luchtpijp;
 • de arteria radialis is te voelen bij de pols (dit is de meest gangbare plek om de hartslag te onderzoeken);
 • de arteria brachialis is te voelen in de arm, aan de binnenkant van de elleboog;
 • de arteria femoralis, de dijbeenslagader, is te voelen in de liesstreek;
 • de arteria poplitea loopt achter de knieholte en is vrij moeilijk te voelen;
 • de arteria tibialis posterior loopt aan de binnenkant van het enkelgewricht, achter het uitstekende bot;
 • de arteria dorsalis pedis is te voelen op de bovenkant van de voet.

Aandachtspunten van een polsslagonderzoek

Er zijn bij een polsslagonderzoek vier aandachtspunten.

 1. De snelheid van de polsslag (het aantal slagen per minuut).
 2. Het ritme (de regelmaat) van de polsslag.
 3. De kracht van de polsslag (dit is een maat voor de hoeveelheid bloed die per slag door de linkerhartkamer wordt uitgepompt).
 4. Het type polsslag.

Factoren die van invloed zijn op de polsslag

De snelheid van de polsslag neemt toe bij het inademen en neemt af bij het uitademen. Andere factoren die invloed hebben op de polsslag zijn leeftijd, lichamelijke conditie, lichamelijke inspanning, zwangerschap, koorts en psychische gesteldheid. Ook de kwaliteit en de doorstroming van de slagaders heeft invloed op de wijze waarop de polsslag wordt waargenomen.

Polsslagonderzoek als diagnostische procedure

Het voelen van de pols is uiteraard slechts het begin van verder en diepgaander onderzoek. Conclusies over de aandoening aan de hand van de polsslag alleen kunnen meestal niet worden getrokken. De opgemerkte veranderingen ten opzichte van een normale situatie worden uiteraard wel betrokken bij het onderzoek.

Meer informatie

(Engels) Informatie van de National Library of Medicine (USA)
www.nlm.nih.gov

Boon, N.A., Fox, K.A.A., Bloomfield, P. 1999,' Diseases of the cardiovascular system', in: Davidson's Principles and Practice of Medicine, eds C. Haslett, E.R.E. Chilvers, J.A.A. Hunter, & N.A. Boon, Harcourt Publishers Limited, London.

Bono de, D.P. 1990, 'The Cardiovascular system', in: Macleoid's Clinical Examination, eds J. Munro & C. Edwards, Longman Group UK Ltd, UK.

Hutchison, R.1995, 'The Cardiovascular System', in: Hutchison's Clinical Methods, W.B. Saunders Company Ltd, London

Bron: LSHTM Copyright: Medicinfo Datum: 21/04/2005