Inleiding
De baarmoeder (uterus) is één van de voortplantingsorganen van de vrouw. Het is een holle spier. De baarmoeder bestaat uit een bovenste deel, het baarmoederlichaam, en een onderste deel, de baarmoederhals of cervix . Een ontsteking van de baarmoederhals heet ook wel 'cervicitis'. Een cervicitis kan samengaan met een ontsteking van de vagina (vaginitis ) en van het baarmoederslijmvlies (endometritis).


Oorzaken
Een veel voorkomende oorzaak van een ontsteking van de baarmoederhals is een bacteriële infectie die via seksueel contact is overgedragen, bijvoorbeeld chlamydia of gonorrhoe . Maar ook onschuldige bacteriën of schimmels kunnen een cervicitis veroorzaken Verder kan een ontsteking onder andere ontstaan door een septische abortus of door een infectie na de bevalling.


Verschijnselen
Een ontsteking van de baarmoederhals gaat gepaard met vaginale afscheiding en soms bloedverlies of pijn tijdens de geslachtsgemeenschap . Als de oorzaak een seksueel overdraagbare aandoening is is er vaak ook een ontsteking van de urinebuis waardoor er klachten bij het plassen zijn.
Het komt vaak voor dat een vrouw van geen van deze verschijnselen last heeft. Soms is er sprake van een medische voorgeschiedenis van seksueel overdraagbare aandoeningen.


Diagnose
Voor het stellen van de diagnose zijn de medische voorgeschiedenis en een lichamelijk onderzoek van belang. De baarmoederhals is rood en gezwollen. Mogelijk vraagt de arts om een aanvullend bloed- of urineonderzoek. Met behulp van een bacteriekweek van de vaginale afscheiding is soms te achterhalen welke ziekteverwekker de oorzaak is van de infectie.


Behandeling
De infectie is het best te behandelen met antibiotica . Bij chronische cervicitis wordt ook wel eens lasertherapie toegepast. De patiënte krijgt soms het advies om geen geslachtsgemeenschap te hebben totdat de infectie is genezen. Wanneer de oorzaak van de infectie in een seksueel overdraagbare aandoening ligt, is het van belang dat beide partners zich onder behandeling stellen.


Prognose
De volgende complicaties kunnen zich voordoen bij een ontsteking van de baarmoederhals, afhankelijk van de ziekteverwekker:

  • huiduitslag;
  • uitbreiding van de infectie naar andere inwendige organen;
  • gewrichtsklachten.


Meer informatie
nhg.artsennet.nl
Informatie van het Nederlands Huisartsen genootschap

Dalgic, H. & Kuscu, N.K. 2001, ‘Laser therapy in chronic cervicitis’, Archives of Gynecology and Obstetrics, May, vol.265, no.2, and pp.64-6.

CDC: 1998 Guidelines for Treatment of Sexually Transmitted Diseases, Centres for Disease Control and Prevention. M.M.W.R. Recomm. Rep. Jan. 23, vol. 47, pp. 1-111.

Padubidri, V.G. & Daftary, S.N. 2000, ‘Inflammation of the Uterus’, in Shaw’s Textbook of Gynaecology, Churchill, Livingstone, London.


Bron: LSHTM         Copyright: Medicinfo          Datum: 19/06/2008         Disclaimer