Terug naar actueel overzicht

Rust en een luisterend oor

De kracht van zelfhulp en coaching

“Vanuit een blended learning programma gericht op psychosociale ondersteuning, begeleiden wij telefonisch mantelzorgers. Zij volgen gedurende 8 weken de online zelfhulpmodule ‘Gezondzorgen’, waarbij ze leren overbelasting te herkennen en te voorkomen. Bovendien krijgen ze tips en oefeningen om de balans te herstellen. Laatst coachte ik een jonge alleenstaande moeder, met twee jonge kinderen. Beide kinderen hadden een ernstige vorm van autisme, wat veel zorg van haar vereiste.

Normaal gesproken zou je verwachten dat ook de andere ouder, of familie, haar in die zorg kan bijstaan. Door omstandigheden was dat niet het geval en kwam de zorg 24/7 op haar schouders terecht. Zo vergat ze om goed voor zichzelf te zorgen. Bij aanvang van het programma was ze dan ook moedeloos en uitgeput. Aan de hand van de online zelfhulpmodule kon ik haar begeleiden in haar zoektocht naar meer rust en tijd voor haarzelf.

In de zelfhulpmodule ‘Gezondzorgen’ komt bijvoorbeeld het maken van een dagindeling aan bod. Voor haar kinderen was dat allemaal prima voor elkaar. Nu leerde ze ook om daarbinnen tijd voor haarzelf in te plannen. Ze ging op zoek naar een gespecialiseerde oppas, zodat zij ook een avond per week aan haar eigen zaken kon besteden zoals uit eten, naar de bioscoop of ongestoord genieten.

Aan het eind van het programma bleek ze behoefte te hebben aan iemand waarmee ze structureel haar situatie kon bespreken. Gelukkig vond ze een thuiszorgorganisatie waar ze onze gesprekken en de begeleiding kon voortzetten. Er was vanaf dat moment ook aandacht en zorg voor haar als mantelzorger en niet meer alleen voor haar kinderen. Ze stond er nu voor haar gevoel niet meer alleen voor. Fijn om te zien dat ze zo wat meer rust kreeg. Zo is zorgen voor een ander veel beter vol te houden op de lange termijn.”

Geschreven door Agnes, verpleegkundige van ons Medisch Contact Center

Wellicht ook interessant

Contact opnemen met Medicinfo

Dr. Anton Philipsweg 31
5026 RK Tilburg
013 – 594 21 55
info@medicinfo.nl

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Contact opnemen met Medicinfo

Dr. Anton Philipsweg 31
5026 RK Tilburg
013 – 594 21 55
info@medicinfo.nl

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief