Afvallen en gezin

Inleiding

Als je als enige in het gezin wilt afvallen, kan dit lastig zijn. Het wordt vaak makkelijker als je partner meedoet. Kinderen kunnen ook gewoon van de gezinspot mee-eten.

Opmerking:

Weerstand tegen afvallen

Misschien schrikken andere gezinsleden van je voornemen om af te vallen. Gezonde voeding is voor het hele gezin echter een goed uitgangspunt. Dat geldt ook als het gewicht van je partner en kinderen goed is. Gezonde voeding is bovendien vaak heel lekker.

Het komt nogal eens voor dat partners of kinderen afvalpogingen dwarsbomen. Misschien omdat eerdere pogingen op een teleurstelling zijn uitgelopen. Ook jaloezie kan een rol spelen. Het is in ieder geval belangrijk om van tevoren met elkaar te bespreken wat de plannen zijn.

Opmerking:

Samen met de partner afvallen

Samen met een partner afvallen heeft voordelen. Je kunt elkaar dan op moeilijke momenten steunen. Bovendien is de verleiding om een snack, snoep of een drankje te nemen dan minder groot.

Afvallen met een partner kan echter ook moeilijk zijn als je partner kiest voor een andere methode. Het is belangrijk om langzaam en gestaag af te vallen op een manier die past bij je eigen levensstijl. Maak er geen wedstrijd van en kijk naar je eigen succes.

Opmerking:

Kinderen met overgewicht

Vaak is het voor kinderen die te zwaar zijn een goed streven om op hetzelfde gewicht te blijven. Omdat kinderen in de lengte groeien, worden zij dan toch slanker. Lees meer informatie over afvallen voor kinderen.

Als een kind overgewicht heeft, is het prima om dat met het hele gezin aan te pakken. Ook als andere gezinsleden niet afvallen, is het goed dat de anderen solidair zijn. Zo is het kind dat aan zijn gewicht werkt geen uitzondering. Bovendien is gezonde voeding voor niemand verkeerd.

Opmerking:

Ouders en kinderen met overgewicht

Het kan heel stimulerend werken als ouders en kinderen samen aan hun gewicht werken. Het is dan belangrijk om het onderstaande uit te leggen aan kinderen.
  • Volwassenen groeien niet meer in de lengte en moeten dus kilo’s afvallen om dunner te worden.
  • Voor kinderen die nog groeien is het meestal al heel goed als het aantal kilo’s hetzelfde blijft.
Het is voor ouders van belang om goed na te denken over hun motivatie. Als ze te snel afhaken, is dat voor kinderen geen stimulans om verder te gaan. Een strategie voor afvallen helpt bij het boeken van resultaten.

Probeer samen met je kind een gezond leefpatroon aan te leren. Dat werkt levenslang, en niet een paar weken of maanden, zoals bij modediëten en wondermiddeltjes. Ook maaltijdvervangers zijn in deze situatie niet zo verstandig. Kinderen kunnen deze immers nog niet gebruiken.

Opmerking:

Kinderen zonder overgewicht

Als ouders een dieet volgen, kan dit (ongemerkt) invloed hebben op kinderen. Let op de onderstaande aandachtspunten.

Ontbijten
Een goed ontbijt is het beste begin van de dag. Veel mensen die willen afvallen, slaan het ontbijt echter over. Ze denken dat ze daardoor calorieën uitsparen. Dat werkt meestal niet.

Het is belangrijk dat kinderen op heel jonge leeftijd leren dat ontbijten een must is. Uit onderzoek blijkt dat kinderen op de basisschool die niet ontbijten een slechtere gezondheid hebben in vergelijking met kinderen die wel ontbijten: 

  • Ze hebben vaker een te hoog lichaamsgewicht 
  • Hun cholesterolgehaltes zijn hoger.
  • Ze kunnen op school minder goed opletten omdat hun bloedglucosegehalte te laag is.

Peuterdiarree
Als peuters te weinig vet eten, kunnen ze last krijgen van peuterdiarree.

Voor peuters is het belangrijk dat zij niet te weinig vet binnenkrijgen. Besmeer brood met beleg dat weinig verzadigd vet bevat. Bij vetloze of vetarme warme maaltijden is het belangrijk om voor een peuter jus, een klontje zachte margarine of een scheutje olie toe te voegen.


Opmerking:

Onderzoek naar afvallen en gezin

Er wordt doorlopend wetenschappelijk onderzoek gedaan naar afvallen. Hieronder staan enkele opvallende onderzoeken.

Kopieergedrag
Een kwart van de kinderen tussen 7 en 10 jaar met een normaal gewicht wil slanker worden. Slechts 8% van de kinderen heeft nooit gelijnd. Veel kinderen gebruiken ook speciale producten, zoals light frisdrank. Of ze slaan maaltijden over om dunner te worden. Dat blijkt uit orthopedagogisch onderzoek.

De onderzoekers ontdekten dat het lijngedrag van kinderen vaak kopieergedrag is. Zelfs als ouders niet praten over afvallen waar kinderen bij zijn, pikken zij toch signalen op.

Als moeders hun kinderen aanmoedigen om meer op hun gewicht te letten, gaan de kinderen meer lijnen en worden ze ontevredener over hun lichaam. Lijnen op jeugdige leeftijd kan kinderen onzeker maken en ervoor zorgen dat zij in een vicieuze cirkel van lijngedrag terechtkomen.

Kinderen aanmoedigen om gezond te eten en zelf het goede voorbeeld geven, is de beste optie.

Praten over afvallen
Praten over gezond eten is de beste strategie voor ouders om gezond eten te bevorderen:
  • Praat wel over gezonde eetgewoontes en producten die daarbij passen.
  • Praat niet over de gevaren van snoep en vette snacks.
Als ouders gefocust zijn op gewicht en figuur, hebben kinderen vaker ongezonde eetgewoontes en eetstoornissen.
Opmerking:

Meer informatie

Informatie over gezond gewicht voor kinderen van het Voedingscentrum
www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/alles-over-gezond-eten-voor-kinderen-van-4-13-jaar/gezond-gewicht-en-bewegen.aspx

Informatie over afvallen van het Voedingscentrum
www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-gewicht/overgewicht.aspx
Opmerking: